| Musik | Danse | Scenen | Rejser | Hall of Fame | Country Life | Nyheder | Links | Country World |
Country og western gear
Emner for sange
Tog og togulykker
komponister
Fred Rose
Tema artikler
Country mad
Western film
Jernbanen
Barn Dance
Hyldest til Mestre
Band oplevelser
DK country liv
Country jul
Cowboyhatte

Cowboyhatte

Læs om cowboyhattens historie, herunder historien om Stetson Cowboyhatte. Læs om fremstillingen af håndlavede cowboyhatte og få gode råd og vejledning i køb af cowboyhat. Du finder også en liste over kendte producenter af cowboyhatte.
 
Cowboyhatte
 
Der er meget få beklædningsgenstande, der har større symbolværdi, end cowboyhatte. Cowboyhatten blev "opfundet" af John B. Stetson i 1862 og sat i produktion i 1865. Inden da brugte cowboys og andre som flyttede til vesten aflagte hatte af alle typer, bowlere, militær kasketter og i det sydlige Texas også sombreros. I dag er cowboyhatten ikke blot en hat, den er et symbol. Cowboyhatte bæres af country sangere og musikere, af linde dancere, af skuespillere og flere amerikanske præsidenter er også ofte afbilledet med en cowboyhat på hovedet. I de amerikanske sydstater, specielt Texas, er cowboyhatten en del af "nationaldragten".

De første cowboyhatte
 
Historien om cowboyhatten begynder med John B. Stetson, som drog mod vest for at slå sig ned i et tørrere og varmere klima. Under en jagt underholdt Stetson sine rejsefæller med at forme en hat med bred skygge ud af filt. Hatten viste sig at være en fantastisk beskyttelse mod vind, regn og sol, så John B. Stetson besluttede sig for at bruge hatten under sine rejser. I 1865 solgte han sin første cowboyhat til en tilfældig cowboy og derefter var det bare med at få sat hatten i produktion.
 
Stetson cowboyhatte
 
I 1865, med 100 dollar på lommen, lejede John B. Stetson et lille værelse, købte det nødvendige værktøj og for 10 dollar filt. Hermed var John B. Stetson Hat Company grundlagt og navnet Stetson var på vej til at blive symbolet på kvalitet, holdbarhed, nyskabelse og elegance. John B. Stetson måtte meget igennem, men han holdt fast i det han var god til, nemlig at lave hatte. John B. Stetson var oplært af sin far, som var en mester-hattemager.
 
At være hattemager, var på den tid, ikke noget at være stolt af, hattemagere blev anset for at være dovne, utroværdige og letlevende. John B. Stetson fik ændret på den opfattelse da han opbyggede en af USAs mest kendte og succesfulde virksomheder. John B. Stetson var ledende indenfor hatteindustrien gennem hele sin karriere, han byggede Stetson Company på kvalitet og skabte nye stilarter, hatte som blev mode og som samtidig var yderst funktionelle. Han troede på kvalitet og i mere end 140 år har Stetson hatte været synonym med kvalitetshatte.
 
I dag er Stetson hatte fabrikken i St. Joseph, Missouri en af USAs største hattefabrikker og producerer flere hundrede modeller i forskellige stilarter og farver. Trods firmaets størrelse er det stadig de gamle dyder som kvalitet og klassisk stil, der er den drivende kraft. Resultatet af at holde fast i kvalitet er at Stetson hatte er de bedst kendte cowboyhatte i verden. Stetson hatten er cowboyhattenes Rolls Royce.
 
Sådan laves cowboyhatte
 
I dag fremstilles langt de fleste cowboyhatte på fabrikker, men der findes stadig firmaer som producerer håndlavede cowboyhatte på bestilling. Det første der gøres er at der tages mål til hatten og kunden kommer med ønsker til hatteskyggens bredde, hattepullens højde og cowboyhattens form. Derefter starter processen, hvor et stykke filt damp-blogges til kundes hovedstørrelse med den ønskede form på hattepuld og skygge. Derefter bruges en maskine til at tilføre shellak til til skyggen for at gøre den stiv. Et andet apparat bruges til at tætne og blødgøre filten inden færdiggørelsen.
 
Hatteskyggen skæres til efter kundens ønskede bredde. Hatteskyggen bliver fedtet og slebet flere gange for at opnå den rigtige finish. En D-maskine bruges til at fedte og slibe hattepulden inden den "sandblæses" for at få den til at fremstår blød og lækker. Et specialfremstillet pulver i samme farve som hatten bliver ved håndkraft gnedet ind i hatten for at gøre farven helt ensartet. Hattpulden får den sidste finish i en maskine som presser den endelige form og hatten renses til sidst med damp inden der sys kanter og evt. hattebånd. En sådan håndlavet hat skal selvfølgelig opbevares i en specialfremstillet hatteboks.
 
Symbolet på westen - cowboyhatten
 
Cowboyhatten blev for alvor symbolet på westen i starten af 1900 tallet, da bl.a. Tom Mix brugte Stetson hatte i de stumfilm han medvirkede i, bl.a. cowboyfilmen "Ranch Life in the Great Southwest". En anden skuespiller og sanger som havde stor betydning for udbredelsen af cowboyhatten som symbol var Leonard Franklin Slye, som i 1928 blev den berømte cowboysanger Roy Rogers i filmen "Under Western Stars". "The Lone Ranger" figuren, helten som ene mand bekæmpede banditterne har også haft sin indvirkning ligesom cowboyhatten har været båret af amerikanske præsidenter fra de tidlige 1940'ere med Rosevelt og Hoover, Præsidenterne Ford, Reagan og senest præsident Bush har også udbredt symbolikken i cowboyhatten.
 
Cowboyhatte i Danmark
 
Cowboyhatten er i Danmark meget populær indenfor line dance, hvor den hører med til standard udstyret sammen med cowboystøvlerne og også her på Country World bæres hatten både på hovedet og i vores logo. I Danmark findes der flere forhandlere af cowboyhatte, både med butikker, stande ved country festivaller og line dance træfs og på nettet. Den australske version af cowboyhatte i læder er også populær i Danmark, mest indenfor out door beklædning. Stetson hatte fås i alle velassorterede hatteforretninger også.
 
Kendte cowboyhat mærker
 
Den mest kendte cowboyhat er en Stetson, men der findes en lang række producenter af kvalitetshatte, her er en liste over gode cowboyhatte:
 
Bailey Hat Company har lavet kvalitets cowboyhatte siden 1922. Hattene produceres i USA.
 
Bullhide cowboyhatte
 
 
 
Cinch har produceret kvalitets cowboyhatte siden 1996
 
 
Renegade Cowboyhatte
 
Resistol har lavet kvalitets cowboyhatte siden 1927. Hattene laves i Texas, USA.
 
Stetson Hat Company har leveret kvalites cowboyhatte siden 1865. Hatttene produceres i St. Joseph, Missouri, USA.
Beaver Brand Cowboyhatte
Wrangler Cowboyhatte
Stratton Cowboyhatte

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oplysningerne om hatteproducenter opdateres løbende.
 
Ud over Stetson, har vi ikke nogen specielle anbefalinger. Langt de fleste cowboyhatte der sælges i Danmark er af udmærket kvalitet og der er som regel en fin sammenhæng mellem pris og kvalitet. Køber du en Stetson eller Jack Daniels, betaler du også for navnet og det er som regel muligt at få en "no name" cowboyhat i god kvalitet til det halve af prisen på en Stetson. Ikke desto mindre synes jeg personligt at det er fedt at have en Stetson.
 
 
Køb af cowboyhat
 
Cowboyhatte findes i mange forskellige modeller og variationer, cowboyhatte i filt, i læder eller som stråhatte, cowboyhatte med motiver af Stars and Stripes eller andre motiver og cowboyhatte som modehatte. Når du skal købe en cowboyhat er det vigtigste at du selv synes den er flot. Som nævnt hænger pris og kvalitet sammen og et godt mål for kvaliteten er hvor tæt filten er. Jo tættere jo bedre. Filtens tæthed vises ved 2X, 4X eller mere, faktisk kan man købe en Stetson 100X filthat (Stetson El Presidente 100X Silverbelly Cowboy Hat). Overvej også om du vil bruge hatten til daglig eller om du kun skal bruge hatten ved specielle lejligheder, jo mere du bruger hatten, jo bedre kvalitet kan det betale sig at købe.
 

Hattestørrelser i cm og numre

 

Hattestørrelser og hovedstørrelser

XS S S M M L L XL XL XXL XXL
cm 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63
imp 6 5/8 6 3/4 6 7/8 7 7 1/8 7 1/4 7 3/8 7 1/2 7 5/8 7 3/4 7 7/8
 
Skrevet af: Peter Ulstrup Hansen
 
 
> Tilbage til Country og western gear Udgivet: 26-07-2007
 
Nyhedsbrev
Fede Annoncer
Det skal fejres
Clarence Ganus
13-07-1910
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright 2024 Country World
Login | Registrering | Kontakt | Sitemap | Powered by CMS2K | Countrymusik | Country | English
Linedance | Square dance | Country Hall of Fame | Country Life | Country kalender | Nyheder | Country World
Country World - Gunløgsgade 21, 4.tv. - 2300 København S